Вплив зберігання тканини плаценти при –20°С на властивості її водно-сольових екстрактів - Нардід, О.А.; Розанова, К.Д.; Черкашина, Я.О.; Рєпіна, С.В.; Нардід, Е.О. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
Метою роботи було дослідження впливу зберігання тканини плаценти людини при –20°С на властивості отриманих з неї водно-сольових екстрактів і деяких їх фракцій. У роботі використовували методи гель-хроматографії, оптичну спектроскопію та ЕПР спінового зонда. Методом ЕПР спінового зонда показано, що експозиція еритроцитів із фракцією екстрактів плаценти людини менше 5 кДа не впливала на мікров'язкість цитозолю еритроцитів. Поряд із цим спостерігалась модифікація температурної залежності рухливості спінового зонда при експозиції із такою ж фракцією екстрактів тканин плаценти, які зберігалися 6 місяців при –20°С. Цей факт узгоджується зі зниженням кислотної стійкості еритроцитів під дією цієї фракції. Целью работы являлось исследование влияния хранения ткани плаценты человека при –20°С на свойства полученных из нее водно-солевых экстрактов и некоторых их фракций. В работе использовали методы гель-хроматографии, оптическую спектроскопию и ЭПР спинового зонда. Методом ЭПР спинового зонда показано, что экспозиция эритроцитов с фракцией экстрактов плаценты человека меньше 5 кДа не влияла на микровязкость цитозоля эритроцитов. Наряду с этим наблюдалась модификация температурной зависимости подвижности спинового зонда при экспозиции с такой же фракцией экстрактов тканей плаценты, которые хранились 6 месяцев при –20°С. Это согласуется со снижением кислотной устойчивости эритроцитов под действием этой фракции. Research was aimed to study the effect of human placenta tissue storage at –20°C on the features of procured from it aqueous-saline extracts and their certain fractions. The methods of gel-chromatography, optical spectroscopy and spin probe EPR were used in the research. Spin probe EPR demonstrated the exposure of erythrocytes with fraction of human placenta extracts below 5 kDa as not affecting the microviscosity of erythrocyte cytosol. Along with that we observed the modification of temperature dependence of spin probe mobility under exposure with the same fraction of placenta extracts, stored for 6 months at –20°C. This correlated with a decrease in acid resistance of erythrocytes under the effect of this fraction.