Вплив гормональних ін'єкцій на параметри якості та кріорезистентність сперматозоїдів білого товстолобика (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) - Буцький, К.І.; Пуговкін, А.Ю.; Копєйка, Є.Ф. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
Досліджено вплив різних видів гормональної стимуляції завершальних етапів гаметогенезу білого товстолобика (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) на якість його сперми. Препарати використовувались у наступному дозуванні: гіпофіз – 2,5 мг/кг; «Сурфагон» – 1 мкг/кг з «Метоклопрамідом» – 5мг/кг; «Овопель» – 0,5 гранули/кг. Встановлено, що після стимуляції плідників сумішшю «Сурфагону» та «Метоклопраміду» концентрація клітин у спермі була вище, ніж після стимуляції препаратом «Овопель» або гіпофізом сазана, та складала (9,7 ± 0,9); (10,7 ± 0,8); (13,3 ± 0,9) млрд/мл відповідно. Концентрація АТФ у сперматозоїдах після стимуляції цим препаратом також збільшилася майже удвічі та складала (51,9 ± 2,1) нмоль/мг білка, а препарата «Овопель» та гіпофіза сазана – (18,5 ± 0,7) та (30,3 ± 4) нмоль/мг білка. Більш висока концентрація активно рухливих сперматозоїдів після кріоконсервування може свідчити про відносно високу якість цієї сперми. Исследовано влияние разных видов гормональной стимуляции завершающих этапов гаметогенеза белого толстолобика (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) на качество его спермы. Препараты использовались в следующей дозировке: гипофиз – 2,5 мг/кг; «Сурфагон» – 1 мкг/кг з «Метоклопрамидом» – 5 мг/кг; «Овопель» – 0,5 гранули/кг. Установлено, что после стимуляции самцов смесью «Сурфагона» и «Метоклопрамида» концентрация клеток в сперме была выше, чем после стимуляции препаратом «Овопель» или гипофизом сазана, и составляла (9,7 ± 0,9); (10,7 ± 0,8); (13,3 ± 0,9) млрд/мл соответственно. Концентрация АТФ в сперматозоидах после стимуляции этим препаратом также увеличилась почти вдвое и составляла (51,9 ± 2,1) нмоль/мг белка, а препарата «Овопель» и гипофиза сазана – (18,5 ± 0,7) и (30,3 ± 4) нмоль/мг белка. Более высокая концентрация активно подвижных сперматозоидов после криоконсервирования может свидетельствовать об относительно высоком качестве этой спермы. The influence of different hormonal stimulation of final stages of gametogenesis in silver carp (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) on the quality of its sperm was studied. Preparations were used in following dosage: pituitary – 2.5 mg/kg; Surfagon – 1 μg/kg combined with Metoclopramide – 5 mg/kg; Ovopel – 0.5 pellet/kg. It was found that after stimulation of sires with a mixture of Surfagon and Metoclopramide the cell concentration in semen was higher than after stimulation by drug Ovopel or carp pituitary, and it was (9.7 ± 0.9); (10.7 ± 0.8); (13.3 ± 0.9) bln/ml, correspondingly. The ATP concentration in sperm after stimulation by this drug also was almost twice bigger and it was (51.9 ± 2.1) nmol/mg protein, and in case of Ovopel and carp pituitary it was (18.5 ± 0.7) and (30.3 ± 4) nmol/mg protein. A higher concentration of active motile spermatozoa after cryopreservation may indicate a relatively high quality of the sperm.