Комп’ютер – ваш Вергілій у світі атомів - Кузьмін, В.Є. (Вісник НАН України, 2014)
Упродовж останніх десятиліть склалася така тенденція, що на тернистому шляху до Нобелівської премії хімію зазвичай супроводжує біологія.
Однак минулого року до них приєдналася ще й комп’ютерна технологія.
Нобелівську премію 2013 р. в галузі хімії було присуджено Мартіну Карплусу (Martin Karplus), Майклу Левітту (Michael Levitt) і Арі Варшелю
(Arieh Warshel) за «розроблення мультимасштабних моделей складних хімічних систем». На протяжении последних десятилетий сложилась такая тенденция, что на тернистом пути к Нобелевской премии химию обычно сопровождает биология. Однако в прошлом году к ним присоединилась еще и компьютерная
технология. Нобелевская премия 2013 г. в области химии была присуждена Мартину Карплусу (Martin Karplus),
Майклу Левитту (Michael Levitt) и Ари Варшелю (Arieh Warshel) за «разработку мультимасштабных моделей
сложных химических систем». Over the past decades, there is a tendency that on the thorny path to the Nobel Prize chemistry usually accompanies
biology. But last year, they were joined computer technology. Nobel Prize in Chemistry 2013 was awarded to Martin
Karplus, Michael Levitt, and AriehWarshel for “the development of multiscale models for complex chemical systems”.