О применимости возможностных и вероятностных нечетких чисел - Долгов, А.И.; Короченцев, Д.А.; Преснухин, В.В. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Обосновывается вывод о том, что в системах принятия решений с использованием нечетких чисел,
при формировании которых учитывается существенный объем статистических данных, целесообразен
переход от возможностной модели описания и обработки нечетких чисел к вероятностной модели,
предусматривающей использование нечетких нормально распределенных чисел. Is proved the conclusion that in systems of decision-making with use of fuzzy numbers at which formation
the essential volume of statistical data is considered, transition from possibility models of the description and
processing of fuzzy numbers to the probabilistic model providing use of fuzzy normally distributed numbers
is expedient. Обґрунтовується висновок про те, що в системах прийняття рішень з використанням нечітких чисел,
при формуванні яких враховується істотний об’єм статистичних даних, є доцільним перехід від
можливої моделі опису і обробки нечітких чисел до ймовірної моделі, що передбачає
використовування нечітких нормально розподілених чисел.