Модификации белков мембрано-цитоскелетного комплекса при криоконсервировании эритроцитов человека в присутствии глицерола - Кофанова, О.А.; Землянских, Н.Г. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2008)
Изучены модификации мембрано-цитоскелетного комплекса эритроцитов, экспонированных в растворе глицерола и криоконсервированных под его защитой, в средах различной ионной силы. Установлено, что глицерол оказывает слабое влияние на структуру мембрано-цитоскелетного комплекса эритроцитов, а различия в белковом спектре размороженных деглицеринизированных эритроцитов и нативных клеток также незначительны. Вивчені модифікації мембрано-цитоскелетного комплексу еритроцитів, експонованих в розчині гліцеролу та кріоконсервованих під його захистом, у середовищах різної іонної сили. Встановлено, що гліцерол має слабкий вплив на структуру мембрано-цитоскелетного комплексу еритроцитів, а відмінності у білковому спектрі розморожених дегліцерині- зованих еритроцитів і нативних клітин також незначні. The purpose of the work was the investigation of membrane-cytoskeleton complex modification in erythrocytes exposed in glycerol solution and cryopreserved under its protection in media with different ionic strength. It was shown that glycerol influenced weakly to erythrocyte membrane-cytoskeleton complex structure and the differences in protein spectra of thawed deglycerolized erythrocytes and native ones were not pronounced also.