Вплив екстремального охолодження на показники вегетативної регуляції серцевого ритму у щурів різних вікових груп - Бабійчук, В.Г.; Козлов, А.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2008)
Встановлено, що екстремальні температурні впливи (–120°С ) за рахунок активації власних гомеостатичних регуляторних систем значно підвищують адаптаційні можливості організму незалежно від його віку. Цей факт підтверджують дані спектрального аналізу варіабельності серцевого ритму, які свідчать про підйом загальної спектральної потужності в результаті поліпшення діяльності як вегетативних центрів, так і гуморальної ланки регуляції. У старих тварин на тлі екстремальної кріотерапії процес керування ритмом серця переходить з повільного гуморально-метаболічного рівня регуляції на швидкий вегетативний. Установлено, что экстремальные температурные воздействия (–120°С ) за счет активации собственных гомеостатических регуляторных систем значительно повышают адаптационные возможности организма независимо от его возраста. Этот факт подтверждают данные спектрального анализа вариабельности сердечного ритма, свидетельствующие о подъеме общей спектральной мощности в результате улучшения деятельности как вегетативных центров, так и гуморального звена регуляции. У старых животных на фоне экстремальной криотерапии процесс управления ритмом сердца переходит с медленного гуморально-метаболического уровня регуляции на быстрый вегетативный. Extreme temperature effects (–120°C) due to the activation of own homeostatic regulatory systems were established to significantly increase organism’s adaptation possibilities, independently on age. This fact is confirmed by the data of spectral analysis of cardiac rhythm variability, testifying to an increase in total spectral capacity as a result of activity improvement of both vegetative centers and humoral link of regulation. In aged animals at the background of extreme cryotherapy the process of cardiac rhythm control passes from slow humoral and metabolic regulation level into a rapid vegetative one.