Современное состояние проблемы криоконсервирования аспорогенных анаэробных бактерий - Высеканцев, И.П.; Гурина, Т.М.; Кирилюк, А.Л.; Кудокоцева, Е.В.; Бирюкова, С.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2008)
Экспериментально обоснованы условия криоконсервирования аспорогенных анаэробных бактерий разных родов. Максимальную жизнеспособность в условиях экспериментов обеспечивала среда Н3ТА с добавлением ДМСО и тиомочевины. Хранение образцов при температуре жидкого азота в течение 5 лет (срок наблюдения) не влияло на исходные биологические свойства бактерий. Експериментально обгрунтовані умови кріоконсервування аспорогенних анаеробних бактерій різних родів. Максимальну життєздатність в умовах експериментів забезпечувало середовище Н3ТА з додаванням ДМСО і тіомочевини. Зберігання зразків при температурі рідкого азоту протягом 5 років (термін спостереження) не впливало на вихідні біологічні властивості бактерій. The cryopreservation conditions for asporogenic anaerobic bacteria of different genera have been experimentally established. The H3TA medium provides a high viability at experimental conditions with adding DMSO and thiourea. The storage of samples at temperature of liquid nitrogen during 5 years (observation term) had no effect on initial biological properties of bacteria.