Пептидний склад екстрактів шкіри в залежності від її фізіологічного стану - Салієнко, І.А.; Богатирьова, О.О.; Гальченко, С.Є.; Сандомирський, Б.П. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2008)
Вивчали вплив різного виду травм та уведення екстрактів шкіри новонароджених поросят або селезінки свиней на пептидний склад водно-сольових екстрактів шкіри щурів. Встановлено, що пептидний склад екстрактів шкіри залежить від виду травми. Уведення екстракту шкіри поросят або селезінки свиней в черевну порожнину щурів змінює пептидний склад екстракту нормальної шкіри, прискорює загоєння холодових травм і нормалізацію молекулярно-масового спектра речовин пептидної природи в екстрактах травмованої шкіри. Изучали влияние различного вида травм и введения экстрактов кожи новорожденных поросят или селезенки свиней на пептидный состав водно-солевых экстрактов кожи крыс. Установлено, что пептидный состав экстрактов кожи зависит от вида травмы. Введение экстракта кожи поросят или селезенки свиней в брюшную полость крыс изменяет пептидный состав экстракта нормальной кожи, ускоряет заживления холодовых травм и нормализацию молекулярно-массового спектра веществ пептидной природы в экстрактах травмированной кожи. The effect of traumas of different types and injection of skin extracts of newborn piglets or pig’s spleen on peptide composition of aqueous-saline extracts of rat’s skin. It has been established that peptide composition of skin extracts depends on trauma type. Injection of piglets’ skin extract or pigs’ spleen in abdominal cavity of rats changes the peptide composition of normal skin extract, promotes regenerative of cold traumas and normalization of molecular-mass spectrum of the substances of peptide origin in extracts of traumatized skin.