Гемопоетичні стовбурові клітини в трансплантації у хворих на онкогематологічну патологію - Мішаріна, Ж.А.; Балан, В.В.; Крячок, І.А.; Мінченко, Ж.М.; Беляєва, Н.В.; Самсон, Ю.М.; Чуйський, В.Г.; Караманешт, Є.Є.; Хоменко, В.І.; Бебешко, В.Г. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2008)
В результаті проведених досліджень встановлено, що гемопоетичні клітини, отримані з кісткового мозку (КМ), периферичної та пуповинної крові, мають високий проліферативний потенціал і можуть розглядатися як джерело трансплантації. Основним джерелом стовбурових клітин для проведення ауто- і алотрансплантації слід вважати периферичну кров (ПК). Запропоновані методи збагачення стовбурових клітин ПК дають змогу отримати достатню для проведення трансплантації кількість гемопоетичних стовбурових клітин із збереженою функціональною активністю. Використання КМ як трансплантата доцільно лише за умов недостатньої колекції стовбурових клітин ПК. Найбільш перспективним джерелом для подальшого застосування як ало- та аутотрансплантата є кордова кров. В результате проведенных исследований установлено, что гемопоэтические клетки, полученные из костного мозга (КМ), периферической и пуповинной крови, имеют высокий пролиферативный потенциал и могут рассматриваться как источник трансплантации. Основным источником стволовых клеток для проведения ауто- и аллотрансплантации следует считать периферическую кровь (ПК). Предложенные методы обогащения стволовых клеток ПК позволяют получить достаточное для проведения трансплантации количество гемопоэтических стволовых клеток с сохраненной функциональной активностью. Использование КМ как трансплантата целесообразно лишь при недостаточной коллекции стволовых клеток ПК. Наиболее перспективным источником для дальнейшего применения как алло- и аутотрансплантата является кордовая кровь. The research performed demonstrated that the hemopoietic cells, derived from bone marrow (BM), peripheral and cord blood, were of a high proliferative potential and might be considered as the source for transplantation. The peripheral blood (PB) should be considered as the main source of stem cells for auto- and allotransplantation performance. The proposed methods for PB stem cells enrichment enable to obtain the number of stem cells with preserved functional activity, sufficient for hemopoietic stem cells transplantation. The usage of BM as a transplant is expedient only at insufficient collection of peripheral blood SCs. Cord blood is the most perspective source for further application as allo- and autotransplantats.