Хімаза, тонін та кальпаїни за умов штучного гіпометаболічного стану у хом’яків - Самохіна, Л.М.; Ломако, В.В.; Шило, О.В. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
У хом’яків при штучному гіпометаболічному стані (ШГМС) (метод Анджуса-Бахметьєва-Джайя) у сироватці крові, без’ядерних фракціях гомогенатів тканин гіпоталамуса, кори і стовбура мозку, мозочка, легень, серця, печінки і нирок визначали активність ферментів альтернативних шляхів утворення ангіотензину II (хімази, тоніну) і кальційзалежних протеїназ (кальпаїнів) ферментативним (10–9–10–10 г) методом. Показано, що органами-мішенями при розвитку ШГМС і на етапі самовідігрівання є легені, серце, печінка і нирки, а також структури мозку, відповідальні за регуляцію функцій життєзабезпечення. Розвиток ШГМС може призводити до вазоконстрикторних змін за рахунок активації хімази та витрачення тоніну. Активація кальпаїнів може стимулювати розвиток клітинного та тканинного ушкодження, що обумовлює локальне зниження активності тоніну. Зазначені зміни нормалізуються переважно через 24 години після впливу. У хомяков при искусственном гипометаболическом состоянии (ИГМС) (метод Анджуса-Бахметьева-Джайя) в сыворотке крови, безъядерных фракциях гомогенатов тканей гипоталамуса, коры и ствола мозга, мозжечка, легких, сердца, печени и почек определяли активность ферментов альтернативных путей образования ангиотензина II (химазы, тонина) и кальций-зависимых протеиназ (кальпаинов) ферментативным (10–9–10–10 г) методом. Показано, что органами-мишенями при ИГМС и на этапе самоотогрева являются легкие, сердце, печень и почки, а также структуры мозга, ответственные за регуляцию функций жизнеобеспечения. Развитие ИГМС может приводить к вазоконстрикторным изменениям за счет активации химазы и расхода тонина. Активация кальпаинов может стимулировать развитие клеточного и тканевого повреждения, что обусловливает локальное снижение активности тонина. Отмеченные изменения нормализуются преимущественно через 24 ч после воздействия. The activity of enzymes of alternative ways of angiotensin II formation (chymase, tonin) and calcium-dependent proteinases (calpains) in hamsters serum, nuclear-free fractions of tissue gomogenates of cerebral cortex, brain stem, hypothalamus, cerebellum, lung, heart, liver and kidneys under artificial hypometabolic state (AHMS) (Andjus-Bakhmetev-Giaja method) with enzymatic (10–9–10–10 g) method have been studied. It has been shown that lung, heart, liver, kidneys and brain structures, which are critical for vital function were the most susceptible to AHMS development and at the self-rewarming stage. Increased chymase activity in liver and kidneys on the background of decreased tonin activity and elevated calpains activity may indicate vasoconstriction development and stimulation of cell and tissue damage, correspondingly. All the changes found were mainly normalized after 24 h.