Проницаемость мембран эритроцитов крысы и кролика для криопротекторов ряда амидов и диолов - Коваленко, Г.В.; Коваленко, И.Ф.; Линник, Т.П. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
В результате проведенных исследований выявлено, что проницаемость мембран эритроцитов крысы и кролика для изученных веществ зависит от химической структуры, геометрических параметров молекул и физико-химических свойств этих соединений, в частности гидрофильно-гидрофобного баланса их молекул. Установлено, что проницаемость веществ через мембрану эритроцитов крысы выше, чем через мембрану эритроцитов кролика, что обусловлено видовой специфичностью этих клеток. У результаті проведених досліджень виявлено, що проникність вивчених речовин крізь мембрани еритроцитів щура та кролика залежить від хімічної структури, геометричних параметрів молекул і фізико-хімічних властивостей цих сполук, зокрема гідрофільно-гідрофобного балансу їх молекул. Встановлено, що проникність речовин крізь мембрану еритроцитів щура вища, ніж крізь мембрану еритроцитів кролика, що обумовлено видовою специфічністю цих клітин. As a result of the performed experiments the permeability of rat and rabbit erythrocyte membranes for substances was revealed as dependent on a chemical structure, geometric parameters of molecules, physical and chemical properties of these compounds, in particular hydrophilic and hydrophobic balance of their molecules. The permeability of substances through rat erythrocyte membrane was established as higher than the rabbit one, that was stipulated by the species-specificity of these cells.