Експериментальне обгрунтування застосування кріоконсервованих препаратів ембріофетоплацентарного комплексу для корекції патологій щитовидної залози. Повідомлення 2. Вплив біопрепарату суспензії фетальних клітин на функціональну активність щитовидної залозі - Малова, Н.Г.; Юрченко, Т.М.; Божко, Т.С.; Комарова, І.В.; Строна, Д.В.; Солонець, Ю.М.; Чуйкова, В.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2007)
Вивчено вплив ксенотрансплантації кріоконсервованого препарату суспензії фетальних тканин (СФТ) людини на функціональну активність щитовидної залози (ЩЗ) кролів із пригніченою тиреоїдною функцією (експериментальний мерказоліловий гіпотеріоз). Відмічено нормалізуючий вплив проведеної терапії на тиреоїдну систему експериментальних тварин. Стимулюючий ефект СФТ спостерігався на другий тиждень після її введення з максимумом до другого місяця. Встановлено, що стимуляція гормоногенезу в ЩЗ реалізується шляхом безпосереднього впливу на тиреоїдну паренхіму без участі центральних механізмів регуляції; переважний вплив препарату на біосинтез тироксину без значної зміни рівня Т₃. Изучено влияние ксенотрансплантации криоконсервированного биопрепарата суспензии фетальных тканей (СФТ) человека на функциональную активность щитовидной железы (ЩЗ) кролей с угнетенной тиреоидной функцией (экспериментальный мерказолиловый гипотериоз). Отмечено нормализующее влияние проведенной терапии на тиреоидную систему экспериментальных животных. Стимулирующий эффект СФТ наблюдался ко второй неделе после ее введения с максимумом ко второму месяцу. Установлено, что стимуляция гормоногенеза в ЩЖ реализуется при непосредственном влиянии СФТ на тиреоидную паренхиму без участия центральных механизмов регуляции; преимущественное влияние препарата на биосинтез тироксина без значительного изменения уровня Т₃. The xenotransplantation effect of cryopreserved biopreparation of human fetal tissue suspension (FTS) on thyroid gland (TG) functional activity in rabbits with a suppressed thyroid function (an experimental mercazolil hypothyrosis) was investigated. A normalising effect of the therapy performed on the experimental animals’ thyroid system was noted. The FTS stimulating effect and its maximum were observed by the second week and second month after introduction, correspondingly. The hormonogenesis stimulation in TG was established as realising under a direct FTS influence on thyroid parenchyma with no central regulation mechanism participation; a dominating effect of preparation on thyroxin biosynthesis with no significant change in T₃ level.