Бозон Хіггса: передбачення, пошук, відкриття - Горбар, Е.В.; Гусинін, В.П. (Вісник НАН України, 2014)
Нобелівську премію в галузі фізики за 2013 рік присуджено двом відомим
європейським фізикам-теоретикам — бельгійцю Франсуа Енглеру та британцю Пітеру Хіггсу «за теоретичне відкриття механізму, що сприяє нашому розумінню походження мас субатомних частинок і який нещодавно
було підтверджено відкриттям передбачуваної фундаментальної частинки в експериментах ATLAS і CMS на Великому адронному колайдері». Нобелевская премия в области физики за 2013 год присуждена двум известным европейским физикам-теоретикам — бельгийцу Франсуа Энглеру и британцу Питеру Хиггсу «за теоретическое обнаружение механизма, способствующего нашему пониманию происхождения массы субатомных частиц и подтвержденного недавно обнаружением предсказанной элементарной частицы в экспериментах ATLAS и CMS на Большом адронном коллайдере в ЦЕРН». The 2013 Nobel Prize in Physics was awarded jointly to well-known European physicists — Belgian François Englert and
British Peter W. Higgs “for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin
of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental
particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN’s Large Hadron Collider”.