Кластери і технологічні платформи як механізми розвитку економіки України - Смертенко, П.С.; Чернишев, Л.І.; Білан, І.І.; Солонін, Ю.М.; Гороховатська, М.Я.; Кульчицький, І.І.; Кот, О.В.; Бойко, Н.В. (Вісник НАН України, 2014)
Для сталого розвитку економіки України необхідне використання всіх
можливостей наявних механізмів інноваційного розвитку, зокрема кластерів і технологічних платформ. Застосування цих форм має ґрунтуватися
на поєднанні загальнонаціонального та регіонального розвитку. Кластер у
класичній формі спирається на географічне розташування, тому більшою
мірою відповідає регіональній політиці, тоді як технологічна платформа
формується згідно з галузевими ознаками і відповідає загальнонаціональному розвитку. Показано, що реалізація наукових розробок вимагає об’єднання зусиль та ресурсів усіх учасників ланцюга, від наукової ідеї до продажу
прав інтелектуальної власності, товарів і послуг. Технологічні платформи
слугують саме цій меті, сприяючи підвищенню конкурентоспроможності,
сталому розвитку й виробництву товарів та послуг світової якості. Наведено приклади технологічних платформ, які почали формуватися в Україні. Звернено увагу на необхідність удосконалення юри дичних та правових
норм для створення і функціонування технологічних платформ і кластерів
в Україні. Для устойчивого развития экономики Украины необходимо использовать все возможности имеющихся механизмов инновационного развития, в частности кластеров и технологических платформ. Их применение должно основываться на сочетании общенационального и регионального развития. Кластер в классической форме базируется
на географическом расположении, поэтому в большей степени соответствует региональной политике, тогда как
технологическая платформа формируется согласно отраслевым признакам и отвечает, скорее, общенациональной политике развития. Показано, что реализация научных разработок требует объединения усилий и ресурсов
всех участников цепи — от научной идеи до продажи прав интеллектуальной собственности, товаров и услуг.
Технологические платформы служат именно этой цели, содействуя повышению конкурентоспособности, устойчивому развитию и производству товаров и услуг мирового качества. Приведены примеры технологических платформ, которые начали формироваться в Украине. Обращается внимание на необходимость усовершенствования
юридических и правовых норм, которые должны способствовать созданию и функционированию технологических платформ и кластеров в Украине. The sustainable development of economics of Ukraine requires the using of all possibilities of available tools of innovation
development, including possibilities of clusters and technology platforms. Application of these tools should be based
on combination of national and regional development. The cluster in the classical form is based on geographic location
and consequently corresponds to the regional policy while the technological platform is formed according to branch requirements
and corresponds more to national development. It is shown also that implementation of research results demands
to associate efforts and resources of all participants of a chain from scientific idea to sale of intellectual property
rights, the goods and services. Technological platforms which promote increase of competitiveness, a sustainable development
and creation of the goods and services of world quality serve to purposes of such association. Examples of technological
platforms being formed in Ukraine are presented. The attention to necessity of the amendment legal and law
norms for creation and functioning of technological platforms and clusters in Ukraine is paid.