Finite speed of the electromagnetic-field propagations in nonlinear isotropic dispersive media - Namlyeyeva, Yu.V.; Taranets, R.M.; Yurchenko, V.M. (Физика и техника высоких давлений, 2009)
A modification of Maxwell’s equations is proposed to describe media with electric and magnetic properties changing essentially under electromagnetic field. It is shown that for such media the electromagnetic waves have finite speed of propagations property for a time depending on the initial energy of electromagnetic field and nonlinear parameters of the medium. Запропоновано модифікацію рівнянь Максвела, що описує середовища, в яких електричні та магнітні властивості суттєво змінюються під впливом зовнішнього електромагнітного поля. Для таких середовищ встановлено, що електромагнітні хвилі розповсюджуються зі скінченою швидкістю на протязі часу, який, в свою чергу, залежить від початкової енергії електромагнітного поля та нелінійних параметрів середовища. Предложена модификация уравнений Максвелла, описывающая среды, в которых электрические и магнитные свойства существенно изменяются под воздействием внешнего электромагнитного поля. Для таких сред установлено, что электромагнитные волны распространяются с конечной скоростью в течение времени, зависящего от начальной энергии электромагнитного поля и нелинейных параметров среды.