Техно-екосистема: неминуче зло чи крок до ноосфери? - Протасов, О.О. (Вісник НАН України, 2014)
Розвиток людської цивілізації зумовлює посилене залучення природних елементів середовища в різні технологічні процеси, технічні системи. Формується новий тип композитних природно-антропогенних систем. Роль їх
у біосфері далеко не однозначна. У статті розглянуто концепцію техно-екосистеми на прикладі техно-екосистем енергетичних станцій. Развитие человеческой цивилизации приводит к усиленному вовлечению природных элементов среды в
различные технологические процессы, технические системы. Формируется новый тип композитных природно-антропогенных систем. Роль их в биосфере далеко не однозначна. Рассмотрена концепция техно-экосистемы на
примере техно-экосистем энергетических станций. Development of human civilization results in an increase engaging of natural elements of environment in number of
technological processes, technical systems. The new type of the composite nature-anthropogenic systems is forming now.
The role of them in a biosphere is far ambiguous. Concept of techno-ecosystem on the example of techno-ecosystem of
the power stations is considered.