Изменение структуры металлического стекла Al₈₈Ni₂Y₁₀ при термообработке и деформации - Абросимова, Г.Е.; Аронин, А.С.; Ширнина, Д.П. (Физика и техника высоких давлений, 2013)
Методами рентгенографии и просвечивающей электронной микроскопии исследована эволюция структуры металлического стекла Al₈₈Ni₂Y₁₀ при деформации и изотермическом отжиге. Показано, что процесс кристаллизации сопровождается изменениями в структуре аморфной фазы: фазовым расслоением и образованием аморфных областей разного состава с разным ближним порядком. Установлено, что при пластической деформации образование нанокристаллов наблюдается уже при комнатной температуре. Доля нанокристаллической фазы увеличивается при последующей термообработке. Сформированная наноструктура является достаточно стабильной и сохраняется при температуре 150°С в течение 500 h. Методами рентгенографії та просвічувальної електронної мікроскопії досліджено еволюцію структури металічного скла Al₈₈Ni₂Y₁₀ при деформації та ізотермічному відпалі. Показано, що процес кристалізації супроводжується змінами в структурі аморфної фази: фазовим розшаруванням й утворенням аморфних областей різного складу з різним ближнім порядком. Встановлено, що при пластичній деформації утворення нанокристалів спостерігається вже при кімнатній температурі. Доля нанокристалічної фази збільшується при наступній термообробці. Сформована наноструктура є достатньо стабільною і зберігається при температурі 150°С протягом 500 h. Structure change of the Al₈₈Ni₂Y₁₀ metal glass at heating and plastic deformation by rolling was studied.