Біоплівки шпитальних екосистем: від антагонізму до синергізму - Мокієнко, А.В. (Вісник НАН України, 2014)
Огляд присвячено актуальній проблемі біоплівок шпитальних екосистем
як фактора виникнення і поширення збудників нозокоміальних інфекцій.
Cформульовано фундаментальні принципи організації біоплівок. Наведено
дані літератури, згідно з якими бактерії (на прикладі Pseudomonas
aeruginosa) є одночасно патогенами (у планктонній і біоплівковій формах)
і продуцентами бактеріоцинів як інгібіторів утворення біоплівки. Обговорено також результати дослідження з оцінювання бактерицидності підземних природних мінеральних вод. Висловлено припущення про можливість створення штучних біоплівок з бактерицидних штамів бактерій, які або створюватимуть захисну плівку на епідемічно важливих медичних
пристроях і поверхнях, або заміщатимуть інфектні біоплівки бактерицидними в живому організмі. Обзор посвящен актуальной проблеме биопленок госпитальных экосистем как фактора возникновения и распространения возбудителей нозокомиальных инфекций. Сформулированы фундаментальные принципы организации биопленок. Приведены данные литературы, согласно которым бактерии (на примере Pseudomonas aeruginosa)
являются одновременно патогенами (в планктонной и биопленочной формах) и продуцентами бактериоцинов
как ингибиторов образования биопленки. Обсуждены результаты исследований по оценке бактерицидности подземных природных минеральных вод. Высказано предположение о возможности образования искусственных
биопленок из бактерицидных штаммов бактерий, которые или будут создавать защитную пленку на эпидемически значимых медицинских устройствах и поверхностях, или замещать инфектные биопленки на бактерицидные
в живом организме. The review is devoted to an urgent problem of biofilms of hospital ecosystems as a factor of emergence and distribution
of activators the nosocomial infections. The fundamental principles of the organization of biofilms are formulated. The
literal data according to which bacteria (e.g. Pseudomonas aeruginosa) are at the same time pathogens (in planktonic and
biofilm forms) and producers of bacteriocines as inhibitors of biofilms formation are given. The results of researches on
an assessment of bacterial action of underground natural mineral waters are discussed. It is suggested that there is
possibility of formation of artificial biofilms from bactericidal strains of bacteria which either will create a protective film
on epidemic significant medical devices and surfaces, or replace infective biofilms on bactericidal in an alive organism.