Водопровідна вода — нова загроза здоров’ю людей (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 7 травня 2014 р.) - Саприкіна, М.М. (Вісник НАН України, 2014)
Здійснено комплексний аналіз води джерел водопостачання та водорозподільної мережі, виділено типових представників мікроскопічних грибів, серед яких переважали роди Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Paecilomyces,
Alternaria, Aureobasidium, Candida та ін. Розроблено метод виявлення
мікроміцетів у воді. Проведено оцінювання ефективності різних етапів
очищення води щодо мікроміцетів на станції водопідготовки. Встановлено
причину наявності мікроміцетів у водопровідній воді, що надходить до споживача. Оцінено ефективність класичних методів знезараження та очищення води щодо мікроміцетів. Запропоновано технологічну схему очищення води від мікроміцетів, що ефективно видаляє ці мікроорганізми з води і
може бути рекомендована для практичного використання. Проведен комплексный анализ воды источников водоснабжения и водораспределительных сетей, выделены типичные представители микроскопических грибов, среди которых доминировали роды Aspergillus, Penicillium,
Cladosporium, Paecilomyces, Alternaria, Aureobasidium, Candida и другие. Разработан метод определения микромицетов в воде. Проведена оценка эффективности разных этапов очистки воды по отношению к микромицетам на
станции водоподготовки. Установлена причина наличия микромицетов в водопроводной воде, поступающей к
потребителю. Оценена эффективность классических методов обеззараживания и очистки воды по отношению к
микромицетам. Предложена технологическая схема очистки воды от микромицетов, которая эффективно удаляет эти микроорганизмы из воды и может быть рекомендована для практического использования. The complex analysis of water of sources of water-supply and water-distribution networks has been conducted, the typical
representatives of microscopic fungi, among which prevailed species of Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Paecilomyces,
Alternaria, Aureobasidium, Candida et al., have been selected. The method of determination of micromycetes in
water has been developed. The estimation of efficiency of the different stages of water treatment has been conducted in
relation to micromycetes at the water treatment plant. The cause of the presence of micromycetes in tap water supplied
to the consumer has been set. Efficiency of classic methods of disinfestation and water treatment has been appraised in
relation to micromycetes. The new technology of water treatment has been offered, which effectively removes these microorganisms
from water and can be recommended for the practical use.