Організація залізодобувного і залізообробного виробництва у давньоруському Києві (про витоки місцевої чорної металургії та металообробки) - Паньков, С.В.; Вознесенська, Г.О. (Археологія, 2008)
Розглянуто історико-технологічні та виробничі засади, що забезпечили розвиток залізодобувного та залізообробного виробництва у давньоруському Києві. Виділено основні напрями розвитку чорної металургії та металообробки на території, що згодом увійшла до складу міста, визначено умови, які в подальшому сприяли організації провідного різновиду ремісничої діяльності в Києві. Рассмотрены историко-технические и производственные условия, обеспечивавшие железодобычу и железообработку в древнерусском Киеве. Предпринята попытка определить основные направления в развитии черной металлургии и металлообработки на территории, впоследствии вошедшей в состав города, определить условия, в дальнейшем способствовавшие организации ведущей отрасли ремесленной деятельности в Киеве. The historic and technical, and productive conditions, supporting the iron output and iron production in Ancient Rus Kyiv, are analyzed. An attempt is made to determine the main ways of the metallurgy and metalwork on the territory later added to the city, and to determine conditions promoted that further organization of the leading branch of handicraft activity in Kyiv.