На роздоріжжях інформатики - Лем, С. (Вісник НАН України, 2003)
Польський письменник Станіслав Лем відомий передусім як фантаст, книги якого
стали явищем великої літератури ХХ ст. Але він є також автором багатьох науково-
популярних та есеїстичних творів, автобіографічної прози. Виступає Станіслав Лем
і як філософ, культуролог, футуролог. Одна з останніх його книг — «Мегабітова
бомба» (1999) — поєднала написані в різні роки есе, присвячені проблемам
інформатики і комп'ютерних технологій. Нині, коли людство виходить на новий
виток глобальної інформатизації, роздуми письменника над цими проблемами
примушують ще раз усвідомити, наскільки стрімко наростає ризик входження
людства у небезпечний «світ антиутопій». Друкуємо два есе з книги С. Лема в
українському перекладі, а також статтю українського вченого, який розвиває
порушену тему в контексті сучасних реалій.