Еволюція вірусів : спроба нелінійного прогнозу - Кордюм, В. (Вісник НАН України, 2003)
Історично усталене поняття «віруси» навіть сьогодні найчастіше пов'язують з
інфекційними процесами, які в основі своїй реально чи потенційно патологічні. Однак
традиційне уявлення, ніби єдиною властивістю вірусів є здатність викликати хвороби, в
останні два десятиліття стрімко розмивається наростаючою лавиною
експериментального матеріалу. І те, що тепер називають вірусами, дедалі менше
відповідає первісному тлумаченню цього поняття. Звідси — необхідність визначити
справжнє місце і роль вірусів у природі.