"Стратегія запозичень" і розвиток науки - Єгоров, І.; Попович, О.; Соловйов, В. (Вісник НАН України, 2003)
Обговорюється проблема вибору стратегії перетворень у науково-технологічній сфері
України у зв'язку з дискусією, що розгорнулась останнім часом щодо необхідності
орієнтації насамперед на запозичення зарубіжних технологій. Автори аналізують
конкретні моделі економічного зростання та роль науки і технологій в цьому процесі у
різних країнах. Особливу увагу приділено Японії та країнам Південно-Східної Азії, які
досягли значних успіхів за останні десятиліття. Проведений авторами аналіз свідчить про
те, що ключовим фактором на шляху до успіху є гармонізація всіх аспектів промислової,
соціальної і науково-технологічної політики. Зроблено висновок, що науково-
технологічна та інноваційна політика України повинна відрізнятися від стратегії
розглянутих країн. При цьому роль держави у здійсненні трансформацій у науково-
інноваційній сфері України має бути більш вагомою. The article deals with the problem of S&T and innovation strategies selection in Ukraine. It is
dealing with discussion on benefit of borrow-strategy in technology sphere of Ukraine. Authors
analyze concrete models of economic growth and the role of S&T in it. Special attention is paid
to the experience of Japan, East Asian states, which achieved spectacular results in their
development in recent decades. This analysis shows that the harmonization of different aspects
of the industrial, scientific and social policies is the key factor of success. They suggest that
Ukraine has to use the strategy that will differ from the strategies of newly-industrialized
countries. The role of the state has to be central at this stage of transformation.