Антропоморфная фигурка эпохи бронзы из Донецкой области - Усачук, А.Н.; Полидович, Ю.Б. (Археологический альманах, 2010)
Работа посвящена небольшой каменной антропоморфной статуэтке, хранящейся в Красноармейском историческом музее. Сделан трасологический анализ фигурки, предложены хронологические рамки ее бытования. У 1998 р. до Красноармійського історичного музею надійшла невелика кам’яна антропоморфна статуетка, яку випадково було знайдено поблизу с.Сергіївка. Її виготовлено з твердого пісковику, вірогідно, річкової гальки. Фігурка схематично передає контури людського тіла: напівкругла і ледь нахилена “обличчям” донизу голова, округлі плечі, руки, виділені у техніці невисокого рельєфу, зложено на поясі (права зверху лівої), на правій руці умовно намічено кисть, яка трохи піднята угору. Нижню частину фігурки зроблено у вигляді своєрідного постаменту, на якому нанесено орнамент, що скаладається з подвійного зиґзаґу (рис.1). За допомогою трасологічного аналізу вдалося виявити сліди виготовлення статуетки, а також тривалого використання (рис.2). Виходячи з розмірів та характеру використання фігурки робиться припущення щодо вживання її у домашніх ритуалах, зокрема поховально-поминальних. Розглядаються стилістичні та іконографічні аналоги, які дозволяють віднести сергіївську статуетку до доби бронзи. За низкою паралелей найбільш близькою аналогією є кам’яна статуя з с.Керносівка (степове Подніпров’я) доби ранньої бронзи, але правомірність такого співставлення (враховуючи й наявні відмінності) може бути підтверджене лише новими знахідками. In 1998 a small stone anthropomorphous statuette was acted to the Krasnoarmiisk historical museum. It was found by chance near Sergiivka village. The statuette was made of hard sandstone, probably of river pebble. The figurine schematically passes the contours of a human body: a half-round head with its ‘face’ slightly inclined down, rounded shoulders, the hands are put on a belt (the right hand over the left one), a ‘hand’ of a right arm is a little raised. The bottom part of the figurine is performed as an original pedestal which is decorated by pattern of double zigzag (Fig.1). A trace analysis enabled us to find out how the statuette was made and also that it had been used for a long time (Fig.2). Coming from its sizes and character of using we made an assumption that the figurine was involved in home rituals, namely in funerary and commemorated ones. Stylistic and iconography analogues of the figurine were examined which permit to date the Sergiivka statuette back to the Bronze Age. Among several parallels to the figurine the most similar one is a stone statue of early Bronze Age from Kernosivka village (a steppe basin of Dnieper river) but legitimacy of such comparison (if taking into account present differences) can be confirmed just by further finds.