Некоторые аспекты культовой практики населения эпохи поздней бронзы Северо-Восточного Приазовья - Горбов, В.Н.; Кабанова, Е.В. (Археологический альманах, 2010)
В статье рассматриваются результаты некоторых раскопок поселений эпохи бронзы Камышеватая-XIV и XVIа в Северо-Восточном Приазовье с точки зрения семейной и индивидуальной культовой практики населения. Особое внимание уделяется уникальному культовому комплексу – геоглифу, который использовался как святилище в общинной обрядности, а также некоторым категориям артефактов – статуэткам и оселкам. До наукового обігу вводяться нові дані щодо культової практики населення епохи бронзи Південно-Східного Приазов’я на матеріалах поселень Комишувата-XIV та XVIа, зокрема унікальний культовий комплекс, який інтерпретується як геогліф, а також артефакти, що свідчать про сімейну та індивідуальну культову практику, характеризують естетичні погляди та ідеологеми пізнього бронзового віку The paper presents the new data about cult practice of the Bronze Age population of Northeastern Azov Sea littoral using materials of Kamyshevataia-XIV and XVIa settlements. In particular, a unique cult complex had been found there which was interpreted as a geoglyph. There were also some artefacts which testify to family and individual cult practice and characterize aesthetic views and outlook of the late Bronze Age.