Использование интеллектуальных алгоритмов при построении систем управления микроробототехническими комплексами - Даринцев, О.В. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Рассмотрены методики использования алгоритмов искусственного интеллекта при построении систем управления микророботами и комплексами, учитывающих специфику решаемых задач и непредсказуемый характер взаимодействия микрообъектов между собой и с окружающей средой. Показана необходимость построения и использования виртуальных моделей не только при синтезе алгоритмов, но и в процессе управления. Приведены результаты программных и натурных экспериментов. Розглянуто методики використання алгоритмів штучного інтелекту під час побудови систем керування мікророботами і комплексами, що враховують специфіку вирішуваних задач і непередбачуваний характер взаємодії мікрооб’єктів між собою і з навколишнім середовищем. Показано необхідність побудови і використання віртуальних моделей не тільки під час синтезу алгоритмів, але і в процесі керування. Наведено результати програмних і натурних експериментів. Methods of artificial intellect algorithms usage in designing process of control systems for microrobots and its complexes solved problems considering specificity and unpredictable character of microscopic objects interacting between themselves and with environment are observed. Necessity of virtual models designing and usage not only at algorithms synthesis, but also in control process are described. The results of program and natural experiments are demonstrated.