Антропоморфные фигурки или оселки: функциональный анализ нескольких каменных изделий эпохи поздней бронзы - Усачук, А.Н. (Археологический альманах, 2010)
В работе рассматриваются несколько каменных изделий, найденных на поселениях срубной культурно-исторической общности в районе Донца и Северо-Восточного Приазовья. Проведен трасологический анализ изделий, определены их функции. У роботі розглянуто декілька кам’яних виробів, знайдених на поселеннях зрубної культурно-історичної спільності у басейні Сіверського Дінця та Північно-Східного Приазов’я (рис.1). Проведено трасологічний аналіз виробів, визначено їх функції (рис.2). У чотирьох випадках з п’яти ми маємо справу з тим, що вироби є у якійсь мірі брусками. Щоправда, інтенсивність використання цих брусків досить незначна. Одночасно, три бруска є своєрідними підвісками (рис.1, 1, 2, 4), з них дві – антропоморфними (рис.1, 1, 4). Не випадково, що морфологічно на брусок подібна й найбільш яскрава знахідка з цієї групи – своєрідна фігурка (накладка?) з поселення Комишувата-XVIа (рис.1, 5). Цей виріб не є знаряддям, а відноситься до мобільної скульптури малих форм, де стилізація досягає свого апогею. The paper considers several stone items which were found on settlements of Srubnaia culturalhistorical community in area of Donets and Northeastern Azov Sea littoral (Fig.1). The trace analysis of items has been made which enabled us to determine their functions (Fig.2). In four cases of five we can say that the items were used as whetstones. However, an intensity of using of these whetstones was low enough. At the same time three whetstones are the original pendants (Fig.1, 1, 2, 4), two of them are anthropomorphous ones (Fig.1, 1, 4). It is no mere chance that the brightest find from the presented group – an original figurine (an overlay?) from Kamyshevataia-XVIа (Fig.1, 5) is also morphologically similar to whetstone. This item is not an instrument but is a bright sample of a mobile sculpture of small forms where stylization reaches its apogee.