О проблемах интеграции интеллектуальных технологий в системах управления мобильных роботов - Ильин, С.А. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Рассмотрена специфика создания систем управления мобильных роботов с использованием готовых
программных компонентов, реализованных сторонними разработчиками. Показана актуальность создания
эффективных внутренних структур взаимодействия таких компонентов и родственность данной задачи
мультиагентным подходам. Приведен пример реализации системы управления с трехуровневой иерархией
функциональных компонентов как интеллектуальных агентов. Розглянуто специфіку створення систем керування мобільних роботів з використанням готових програмних
компонентів, реалізованих сторонніми розробниками. Показано актуальність створення ефективних
внутрішніх структур взаємодії таких компонентів та спорідненість даної задачі мультиагентним підходам.
Наведено приклад реалізації системи керування із трирівневою ієрархією функціональних компонентів як
інтелектуальніх агентів. This paper deals to the multiagent approach to the mobile robot’s control system development with using of
previously known components of the third party developers. It is argued high importance of optimal informational
interaction between components and connection of such task to multiagent approach. An example of the robot
control’s system three-levels components hierarchy as an intelligent agents is given.