Про- та антиоксидантна системи і патологічні процеси в організмі людини - Резніков, О.Г.; Полумбрик, О.М.; Бальон, Я.Г.; Полумбрик, М.О. (Вісник НАН України, 2014)
В огляді наведено аналіз сучасних даних літератури та власних досліджень
авторів щодо хвороби сучасності — антиоксидант-індукованого стресу, який спричинює зміни структури нуклеїнових кислот, амінокислот,
протеїнів, ліпідів та індукує розвиток онко-, кардіоваскулярних хвороб,
аутизму, атеросклерозу, діабету тощо. Розглянуто механізми дії антиоксидантів на патологічні процеси в організмі людини і сучасні підходи до розроблення харчових продуктів, збагачених мікроелементами, а також шляхи подолання оксидативного стресу. В обзоре приведен анализ современных данных литературы и собственных исследований авторов относительно
болезни современности — антиоксидант-индуцированного стресса, обуславливающего изменения структуры нуклеиновых кислот, аминокислот, протеинов, липидов и индуцирующего развитие онко-, кардиоваскулярных болезней, аутизма, атеросклероза, диабета и других заболеваний. Рассмотрены механизмы действия антиоксидантов на патологические процессы в организме человека и современные подходы к разработке пищевых продуктов,
обогащенных микроэлементами, а также пути преодоления оксидативного стресса. The review contains a new literature data and results of own investigations of antioxidant induced stress, which can
cause structure changes of nucleic acids as well as amino acids, proteins, lipids and induce cancer and cardiovascular
diseases, diabetes, autism and atherosclerosis development. The mechanisms of action of the antioxidants on pathological
processes and modern approaches in food products development, which are fortified by microelements and ways of oxidative
stress overcoming have been described.