Созидательный потенциал научного открытия - Прокопенко, В.А.; Ковзун, И.Г.; Ульберг, З.Р. (Вісник НАН України, 2014)
30 лет назад учеными-коллоидниками было открыто явление избирательной гетерокоагуляции минеральных коллоидных частиц с микроорганизмами. В статье кратко раскрыта суть, теоретическое и практическое значение этого открытия. При изучении данного явления сотрудники Института биоколлоидной химии им. Ф.Д. Овчаренко НАН Украины получили фундаментальные и прикладные результаты, которые впоследствии легли в основу новейших научных направлений: биоколлоидной химии, биогеохимии, коллоидных биотехнологий, а в их рамках — биосинтеза наноразмерных частиц металлов и их соединений, нанофармации, наномедицины и нановетеринарии, биогеотехнологий, биоколлоидной экологии. У статті коротко висвітлено суть, теоретичне і практичне значення відкритого 30 років тому вченими-колоїдниками
явища вибіркової гетерокоагуляції мінеральних колоїдних частинок з мікроорганізмами. Отримані вченими Інституту біоколоїдної хімії ім. Ф.Д. Овчаренка НАН України при його вивченні фундаментальні і прикладні результати лягли в основу новітніх наукових напрямів: біоколоїдної хімії, біогеохімії, колоїдних біотехнологій, а в їхніх рамках — біосинтезу нанорозмірних частинок металів і їх сполук, нанофармації, наномедицини і нановетеринарії, біогеотехнології, біоколоїдної екології. In summary the article reveals the essence, theoretical and practical values of discovered by the colloid chemistry scientists
30 years ago the phenomenon of selective heterocoagulation of colloidal mineral particles with microorganisms.
Fundamental and applied results obtained by scientists of Ovcharenko Institute of Biocolloidal Chemistry of NAS of
Ukraine during studying of the discovery formed the basis of modern scientific trends: biocolloidal chemistry, biogeochemistry,
colloidal biotechnology, and within them — biosynthesis of nanosized particles of metals and their compounds,
nanopharmacy, nanomedicine and nanoveterinary, biogeotechnology, biocolloidal ecology.