Політичне лідерство в контексті демократичного транзиту: соціокультурні підстави - Лисюк, А. (Політичний менеджмент, 2009)
У статті досліджується вплив соціокультурних обставин на
політичне лідерство епохи демократичного транзиту. Особлива
увага надається вивченню способів впливу на політичне лідерство
„культурної травми”, завданої громадянам посткомуністичних
держав, яка, зокрема, обумовлює: а) кризу ідентичності, б)
цинічну політичну культуру, в) культурні розколи, г) патологію
ціннісних систем, д) низький рівень довіри до політичної еліти, е)
політичну пасивність населення. Автор доходить висновку, що
утвердження демократичної чи авторитарної форми лідерства
у тій чи іншій країні, так само, як і форма транзиту, залежать
головним чином від національної політичної культури, цінностей
політичного класу, глибини культурної травми і належності до
тієї чи іншої цивілізації.