Національно-державні ідеології на пострадянському просторі (досвід Росії та Білорусі) - Розумний, М. (Політичний менеджмент, 2009)
Перманентна кризовість українського суспільно-політичного життя свідчить, що державна модель української нації ще не сформувалася в основних своїх елементах, якими є ідентичність, ціннісний базис суспільної моралі, влада і механізми забезпечення її легітимності. Зрозуміло, що ці елементи мають доповнювати одне одного і складати при цьому певну смислову і функціональну цілісність, принаймні в моделі. Саме це найчастіше мають на увазі, коли говорять про „українську ідею”. При визначенні основних параметрів такої моделі доречно вивчити і використати досвід країн, які мають схожі вихідні дані та розв’язують аналогічні проблеми державно-національного становлення. Особливо корисним для України може бути досвід ідеологічного оформлення сучасних національно-державних проектів у Росії та Білорусі. Схожими ситуації в усіх трьох країнах є з огляду на культурну і психологічну близькість очікувань населення, але при цьому проекти, що їх ми розглянемо, кардинально відрізняються за своїм позиціонуванням щодо імперської ідеологічної спадщини та в стратегічному баченні національної перспективи.