Усна історія в локальних дослідженнях пам’яті про нацистську окупацію (за матеріалами журналів «Oral History»та «Oral History Review», 2005 – 2007) - Реброва, І. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Стаття являє собою проблемний аналіз публікацій, присвячених
локальним дослідженням пам’яті про нацистську окупацію, у двох провідних
західних усноісторичних журналах («Oral History» та «Oral History Review»).
Основну увагу приділено проблемі вписування нацистської окупації в
національний наратив за наявності «поділених пам’ятей»; взаємозв’язку між
провиною, відповідальністю та травмою в історичній пам’яті суспільства;
ролі та відповідальності історика в дослідженні локальних спільнот; можливим
напрямкам інтеграції усної історії та локальних досліджень пам’яті. Статья представляет собой проблемный анализ публикаций,
посвященных локальным исследованиям памяти о нацистской оккупации,
в двух ведущих западных устноисторических журналах («Oral History» и
«Oral History Review»). Основное внимание уделяется проблеме вписывания
нацистской оккупации в национальный нарратив при наличии «разделенных
памятей»; взаимосвязям между виной, ответственностью и травмой в исторической
памяти общества; роли и ответственности историка в исследовании
локальных сообществ; возможным направлениям интеграции устной
истории и локальных исследований памяти. This article presents the analysis of the problem of the publications devoted
to local studies of the memories of Nazi occupation in two leading Western
oral history journals («Oral History» and «Oral History Review»). The main
attention is given to the problem of writing the Nazi occupation into the national
narrative while dealing with “devided memories”; to interrelations between
guilt, responsibility and trauma in the historical memory of society; to the role
and responsibility of a historian while studing the local communities; to the
possible directions of an integration of oral history and local memory studies.