Концепція сталого розвитку для України - Трегобчук, В. (Вісник НАН України, 2002)
Конференція ООН з питань навколишнього середовища і розвитку, яка відбулася 1992 р. в
м. Ріо-де-Жанейро та одностайно ухвалила так звану «Декларацію Ріо», визнала
концепцію сталого розвитку домінантною ідеологією функціонування земної цивілізації у
ХХІ ст. Відтоді минуло майже 10 років. Однак в Україні так і не завершена підготовка
надзвичайно важливого документа — Національної стратегії сталого розвитку, хоча
вітчизняні вчені, насамперед з Національної академії наук, фундаментально дослідили
широке коло теоретичних, концептуальних, методологічних і практичних аспектів
сталого розвитку та формування екологобезпечної економіки. Тому автор повертається
до аналізу ресурсо-екологічних і природоохоронних проблем у контексті сталого
розвитку, порушених ним у попередній публікації (Екологобезпечна економіка:
альтернативи немає // Вісн. НАН України. — 1998. — № 3—4. — С. 15—21). Проте
розглядаються ці проблеми вже під іншим кутом зору, а саме — у плані розкриття
передумов і формулювання першочергових завдань щодо реалізації в Україні моделі
сталого розвитку на різних ієрархічних рівнях управління.