Соціально-психологічні аспекти мотивації зайнятості - Вовканич, С.; Копистянська, Х.; Риндзак, О. (Вісник НАН України, 2002)
Трудова мотивація є однією з найгостріших проблем, що постають у процесі
трансформації економіки та формування нового якісного стану зайнятості,
притаманного ринковим відносинам. Саме зміни у ставленні до праці висвічують
результативність перебудови форм власності та господарювання і, зрештою, дієвість
ринкових механізмів. Однак нова трудова мотивація, позначена прагненням людей до
раціональної зайнятості, виробляється у ринкових умовах не автоматично, а лише за
наявності цілої низки сприятливих обставин, особливо тих, що впливають на соціальне
самопочуття населення.
Тому сьогодні надзвичайно важливо зрозуміти мотиваційні механізми поведінки
населення на ринку праці, зокрема дослідити структуру трудової мотивації безробітних
та особливості їхнього ставлення до праці.