Україна у світовому цивілізаційному процесі - Павленко, Ю. (Вісник НАН України, 2002)
Вироблення обґрунтованих стратегічних напрямів державної політики неможливе без
визначення місця країни в системі цивілізації. Тому такої актуальності набуває сьогодні
поглиблене дослідження всіх аспектів проблеми цивілізаційної ідентичності України.
Глибокі аналітичні розробки з цієї тематики здійснено в Інституті світової економіки
та міжнародних відносин НАН України. На основі фундаментальних досліджень
створено концепцію формування та функціонування сучасної глобальної
макроцивілізаційної системи та визничено місце в ній України.