Система механіки Леонардо: до 550-річчя від дня народження Леонардо да Вінчі - Гуковський, М. (Вісник НАН України, 2002)
Його називають «титаном Відродження». Митець, вчений, інженер, він залишив
світові безсмертні твори живопису і геніальні архітектурні проекти, винайшов
безліч приладів, механізмів і машин, сформулював чимало теоретичних принципів.
Леонардо да Вінчі не просто яскравий представник своєї доби, він один з її творців.
Ми, сьогоднішні, не можемо уявити собі Ренесанс без усього того, що зроблено ним.
Зокрема, дослідження вченого в галузі механіки визначили напрями розвитку цієї
науки на наступні віки. Саме цій, можливо, найменш вивченій складовій творчості
Леонардо да Вінчі присвячена книга відомого історика науки середини минулого
століття М.О. Гуковського (Гуковский М.А. «Механика Леонардо да Винчи», М.—Л.,
Изд-во АН СССР, 1947), окремі розділи якої пропонуються увазі читачів. Українською
мовою друкується вперше.