Цигани/роми в проблемному полі локальної історії (методологічні підходи) - Зіневич, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті розглянуто методологічні засади дослідження локальних соціокультурних форм буття циган/ромів. Дисперсний характер розселення етносу обумовлює поліваріантність етносоціальних моделей розвитку циганської культури. Охарактеризовано еврістичні можливості локальної історії, як специфічної стратегієї дослідження з орієнтацією на методи, адекватні образу соціальності, побудованій на різнорідному грунті дискретної, гетерогенної, мозаїчної соціокультурної реальності. Окреслено напрацювання і перспективи дослідження циганознавчої тематики, зокрема, специфічність буття людини у локалізованих соціокультурних середовищах, в проблемному полі локальної історїї. В статье рассмотрены методологические основы исследования локальных социокультурных форм бытия цыган/ромов. Дисперсный характер расселения этноса обусловливает поливариантность этносоциальных моделей развития цыганской культуры. Охарактеризованы эвристические возможности локальной истории, как специфической стратегии исследования, с ориентацией на методы, адекватные образу социальности, построенной на разнородной основе дискретной, гетерогенной, мозаичной социокультурной реальности. Очерчены наработки и перспективы исследования цыгановедческой тематики, в частности, специфичность бытия человека в локализованных социокультурных средах, в проблемном поле локальной истории. The article describes the methodological basis for the studies of local socio-cultural forms of existence of Gypsies/Roma. The dispersed character of the ethnic group`s settlement specifies multiple choices of the ethno-social models of Gypsy`s culture development. Heuristic possibilities of the local history are characterized as a peculiar research strategy, oriented towards the methods, adequate to the image of sociality, built on the heterogeneous basis of discrete, mosaic socio-cultural reality. Achievements and prospects of researching gypsology subject are comsidered, in particular, the specificity of human existence in localized socio-cultural environment in the problematic field of local history.