Матеріали діловодчої документації державних установ 1920–1950-х рр. як джерело вивчення циган (на прикладі Донецької області) - Бєліков, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті розглядаються матеріали діловодчої документації центральних і місцевих державних органів влади як джерело з історії циган. Аналіз фактів, що містяться в цих документах, дозволяє з’ясувати, як формувалася правова база стосовно циган в Україні, якою була реальна політика щодо циганського народу з боку владних структур. В статье рассматриваются материалы делопроизводственной документации центральных и местных государственных органов власти как источник по истории цыган. Анализ фактов, содержащихся в этих документах, позволяет выяснить, как формировалась правовая база относительно цыган в Украине, какой была реальная политика относительно цыганского народа со стороны властных структур. The article reviews the materials of the office work documentation of central and local government institutions as a source of the history of Gypsies. The analysis of the facts contained in these documents, allows the understanding of how regulatory framework for Gypsies in Ukraine wasformed, what was the real policy towaras Gypsy people from the authoritative side.