Морська стихія в ліриці Ф. Тютчева - Бєлінська, І.Д. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Стаття присвячена аналізу мариністичних образів у ліриці Ф. Тютчева на прикладі віршів
різного періоду написання. Морський пейзаж поета, котрий потужно репрезентує російську
літературу ХІХ століття, насичений енергією філософського пошуку і є вагомою складовою
ідейно-естетичного концепту й потужною та активною формантою образної системи. Визначено
особливості ліричної інтерпретації мариністичних образів поезії. Розглянуто специфіку
авторського бачення морської стихії, як важливої складової концепту природи у творчості. Статья посвящена анализу маринистических образов в лирике Ф. Тютчева на примере
стихотворений разного периода написания. Морской пейзаж поэта, который мощно представляет
русскую литературу ХІХ века, насыщен энергией философского поиска и является весомой
составляющей идейно-эстетического концепта и мощной, активной формантой образной
системы. Определены особенности лирической интерпретации маринистических образов поэзии.
Рассмотрена специфика авторского видения морской стихии, как важной составляющей концепта
природы в творчестве. The article is devoted to the analysis of marine images in the lyric poetry of F. Tutchev on the
example of poems of different periodof writing. The sea-view of poet, who significantly presents Russian
literature of 19 century , is saturated with energy of philosophical search and is an important part of
ideological and aesthetically concept and the powerful and active formant of the creation system. The
features of lyric interpretation of marine images of poetry are focused on.The specific of author vision of
marine element is considered, as an important constituent of nature concept in literature activity.