Образ моря в творчестве Е.А. Боратынского - Акимова, М.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статья посвящена определению особенностей восприятия и раскрытия Е.А. Боратынским
образа моря и уяснению его роли в творчестве поэта. На материале поэзии и переписки автор
анализирует специфику данной тематики у Е.А. Боратынского, ее соотношение с основными
концептами творчества поэта (человек, разум и чувство, творчество, свобода, судьба,
цивилизация) и его биографией. Показана эволюция морской тематики и межтекстовые связи.
Значительное внимание уделяется раскрытию морской символики. Стаття присвячена визначенню особливостей спийняття та розкриття Є.А. Боратинським
образу моря та уточнення його ролі у творчості поета. На матеріалі поезії та листування автор
аналізує специфіку цієї тематики у Є.А. Боратинського, її відношення з основними концептами
творчості поета (людина, розум і почуття, творчість, свобода, доля, цивілізація) та його
біографією. Показана еволюція морської тематики та міжтекстові зв’язки. Значна увага
приділяється розкриттю морської символіки. An article is devoted to characteristics of perception and disclosure of image of the sea in the
works of E. Boratynsky and to elucidation of its place in his poetry. On basis of the poetry and the
correspondence the author analyzes peculiarities of this subject area in the works of E. Boratynsky, its
correlation with main concepts of his poetry (a man, sense and sensibility, creative work, freedom,
destiny, civilization) and poetical biography. An evolution of the sea-subject matter and intertextual
connections are shown. Much attention is given to disclosure of the sea- symbolism.