Функціонування зоо- та фітоморфізмів в українському арго 20–30-х років минулого століття - Левченко, Т.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті проаналізовано функціонування у кримінальному арго 20–30-х років ХХ століття
однієї найчисельнішої лексико-тематичної групи, яку представлено зоо- та фітоморфізмами;
простежено механізм перенесення назв тварин, рослин, частин тіла на зовнішність,
інтелектуальні здібності, емоційну сферу, соціальний статус та інші характеристики людини у
кримінальному світі та визначено специфіку оцінних конотацій таких перенесень; наголошено на
динаміці розвитку мови кримінального світу. В статье проанализировано функционирование в криминальном арго 20–30-х годов
ХХ века лексико-тематической группы, которая представлена зоо- и фотоморфизмами;
исследован механизм переноса названий животных, растений, частей тела на внешность,
интеллектуальные способности, эмоциональную сферу, социальный статус и другие
характеристики человека в криминальном мире и определена специфіка оценочных коннотаций
таких переносов; акцентировано внимание на динамике развития языка криминального мира. Іn article functioning in a criminal slang of 20–30 years is analysed. The XX-th centuries of a
lexical-thematic set which is presented zoo- and photomorphismes; it is investigated machine carrying
over of names of animals, plants, body parts on appearance, mental abilities, emotional sphere, the social status and other characteristics of the person in the criminal world and specificity estimated
connotations such carryings over is defined. The attention is focused on dynamics of development of
language of the criminal world.