Поняття “яма” у західноподільському діалектному мовленні - Потапчук, І.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті подано семантичні ряди номенів географічного терміна “яма”, що фіксуються у
західноподільському діалектному мовленні на території 8 районів Хмельницької і Тернопільської
областей. Зосереджено увагу на деяких фонологічних та акцентуаційних особливостях діалектних
лексем. Простежено семантичні переходи окремих лексем на міжговірковому рівні. В статье подаются семантические ряды номенов географического термина “яма”, которые
зафиксированы в западноподольской диалектной речи на территории 8 районов Хмельницкой и
Тернопольской областей. Сосредоточено внимание на некоторых фонологических и
акцентуационных особенностях диалектных лексем. Отслежены семантические переходы
отдельных лексем на межговоровом уровне. This article presents semantical lines of nomens of the geographical term “pit”, fixed in Podilya
western dialectual speech on the territory of 8 districts of Khmelnytsky and Ternopil regions. The
particular phonological and accentual features of the dialectual lexems are paid attention. The
semantical transposition of separate lexems on the interdialektual level are traced.