Граматика української говірки у світлі тексту - Делюсто, М.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статтю присвячено проблемі дослідження граматики українських діалектів. У ній
представлено опис морфологічної системи окремої української говірки на базі розробленої
методики її дослідження на підставі свідчень діалектних текстів, проаналізовано функціонування
лексико-граматичних розрядів та граматичних категорій частин мови; встановлено центральні та периферійні морфологічні явища у діалектній системі; виявлено функціональну лакунарність як
особливий маркер діалектної словозміни та схарактеризовано її типи. Статья посвящена проблеме исследования грамматики украинских диалектов. В ней
представлена разработанная автором методика изучения грамматической структуры говора на
основании сведений диалектных текстов; анализируется функционирование лексико-
грамматических разрядов и грамматических категорий частей речи, устанавливаются
центральные и периферийные грамматические явления в диалектной системе; выявляется
функциональная лакунарность как особенный маркер диалектного словоизменения и
характеризуются ее типы. The article deals with a complex description of the morphological system of an individual
Ukrainian dialect based on the dialectal texts. An invariant matrix model is devised and employed
innovationally for a consistent description of all the parts of speech of the dialect. The author distinguishes
central and peripheral morphological phenomena of the dialect system on the basis of frequency of
occurrence; analyses lexico-grammatical word classes and grammatical categories of the parts of speech;
identifies functional lacunas as specific markers of dialect paradigms and characterizes their types.