Трансцендентне як частина повсякдення українського селянина-степовика (за матеріалами етнографічних експедицій) - Білівненко, С. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
Стаття присвячена аналізові щоденного механізму співіснування
елементів потойбічного та реального у житті селян Степової України.
Автором пропонується висновки, що демонологічні образи є невід’ємною
частиною духовності південноукраїнського селянства. Вони настільки
прижилися в українській культурі, що без них ми не можемо собі уявити
повсякденне життя українського селянина Степової України. В статье анализируется повседневный механизм сосуществования
элементов потустороннего и реального в жизни крестьян Степной
Украины. Автор предлагает выводы, что демонологические образы являются неотъемлемой частью духовности южноукраинского крестьянства.
Они настольно прижились в украинской культуре, что без них тяжело
представить повседневную жизнь украинского крестьянина Степной
Украины. In article an everyday mechanism of the coexistence of the elements of
the real world and other world in the life of the peasants of the Steppe Ukraine
is analysed. The author offers the conclusions that the demonological images
are an integral part of spiritual life of the peasantry of the Southern Ukraine.
They so much became acclimated in the Ukrainian culture that the everyday
life of the Ukrainian peasant of the Steppe Ukraine is difficult to imagine
without them.