Діяльність УПА на території БРСР (1942–53 рр.) - Кукурудза, А. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті висвітлено особливості організації та збройної боротьби загонів Української повстанської армії на території Пинщини та Берестейщини. Простежено географічні особливості розгортання українського націоналістичного підпілля на крайніх північно-західних українських етнічних землях. В статье отражены особенности организации и вооруженной борьбы отрядов Украинской повстанческой армии на территории Пинщины и Берестейщины. Прослежены географические особенности развертывания украинского националистического подполья на крайних северо-западных украинских этнических землях. In the article the features of organization and armed fight of detachments of the Ukrainian insurgent army are reflected on territory of Pynchshyny and Beresteychshyny. It is traced features of development of the Ukrainian nationalistic underground are traced on extreme north-western Ukrainian ethnic earths.