У світлі молекулярної генетики : сучасні уявлення про основні механізми онкогенезу - Кордюм, В. (Вісник НАН України, 2002)
В огляді проблема онкогенезу розглядається з позицій молекулярної генетики. Особливу
увагу приділено нестабільності геному як основній причині виникнення злоякісного росту
клітин. Відзначається, що нестабільність геному постачає матеріал для добору. Імунний
нагляд, прибираючи все, що він у змозі прибрати, формує у кожного хворого «свою»
пухлину, яка не сприймається ним (імунним наглядом) як така, що підлягає знищенню. The problem of oncogenesis from the point of view of molecular genetics is analyzed. The
special attention is paid to the genome instability as the main reason of the malignant cell
growth. It is pointed out the genome instability provides the material for the selection. An
immune control system destroys everything, what it can destroy. But at the same time it creates
the «own» tumor for each patient, which is not recognized by the immune control system as a
harmful one.