Громадянське суспільство в Україні: історичні корені - Чувардинський, О. (Політичний менеджмент, 2008)
Проблема громадянського суспільства належить до найбільш
актуальних проблем сучасної політичної науки. І це зрозуміло.
Утвердження демократичного цивілізаційного перелому покладає
громадянське суспільство як одну з необхідних передумов свого
становлення та ефективного функціонування. Громадянське
суспільство вибудували практично всі народи, спосіб буття яких
нині є демократичним. При цьому, кожен з народів у становленні
громадянського суспільства спирався не лише на загальносвітовий
досвід, але й на власні громадянські традиції. Подібним шляхом
має пройти й Україна. Дослідження національних коренів
громадянських відносин, своєрідних витоків громадянського
суспільства в Україні є завданням, яке потребує невідкладного
розв’язання.