Міфологічно-фольклорні первні української поетичної мариністики другої половини ХІХ – початку ХХ століття - Погребенник, В.Ф. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статтю присвячено ідейно-естетичним особливостям української ліричної й ліро-епічної
мариністики другої половини ХІХ – початку ХХ ст., зокрема її міфофольклорним джерелам та
специфіці їх художньої інтерпретації. На матеріалі творів Т. Шевченка, П. Куліша, Ю. Федьковича,
Олени Пчілки й Лесі Українки, І. Франка, А. Кримського, Б. Лепкого, М. Семенка, О. Олеся, М. Вороного й ін. висвітлено мистецькі транспозиції “минуле–сучасне”, патріотичні тощо інспірації
віршів, циклів і поем, творення вищої поетичної культури зображення морської й океанської стихії. Статья посвящена идейно-эстетическим особенностям украинской лирической и лиро-
эпической маринистики второй полов. ХІХ – начала ХХ вв., в частности ее мифофольклорным
источникам и специфике их художественной интерпретации. На материале сочинений
Т. Шевченко, П. Кулиша, Ю. Федьковича, О. Пчилки и Л. Украинки, И. Франко, А. Крымского,
Б. Лепкого, М. Семенко, А. Олеся, М. Вороного и др. освещены художественные транспозиции
“минувшее–настоящее”, патриотические и др. инспирации, создание высшей поэтической
культуры маринистики. This article is dedicated to ideas and aesthetic peculiarities of the Ukrainian lyrics and lyro-epics
marinistic poetry of the second half of the XIX-th – the beginning of the XX cc., especially its myphfolklore
sources and the art interpretation’s specific features. The artistic transposition “past–
contemporary”, patriotic and other inspirations, creation of the poetical marinistic’s higher culture have
been investigated on the examples of works by T. Shevchenko, P. Kulish, Y. Fedkovych, O. Pchilka,
L. Ukrainka, I. Franko, O. Oles etc.