Мариністські та одеські мотиви в повісті Юрія Липи “Гринів” - Колошук, Н.Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті подано аналіз повісті Ю. Липи “Гринів” крізь призму образу-локусу Одеси та мариністських мотивів. У повісті знайшло відображення авторське бачення національно- визвольної війни 1917–1920 рр. на теренах України. Примітні автобіографічні деталі та збіги. Робимо висновки про важливі у світогляді й індивідуальному творчому стилі письменника риси, передусім про характерну для Ю. Липи символізацію, яка проявляється в мариністських мотивах, та про типологію Свого й Чужого. В статье подан анализ повести Ю. Липы “Гринів” сквозь призму образа-локуса Одессы и маринистских мотивов. В повести нашло отражение авторское видение национально- освободительной войны 1917–1920 гг. на территории Украины. Заметны автобиографические детали и совпадения. Правомерны выводы о важных в мировоззрении и индивидуально- творческом стиле писателя чертах, прежде всего о характерной символизации, которая проявляется в маринистских мотивах и в типологии Своего и Чужого. The article deals with the analysis of Yu. Lypa’s story “Hryniv” in the light of the image-locus of Odessa and marine motifs. The author’s vision of the national liberation war in 1917–1920 in Ukraine is reflected in the story. The autobiographical details and concatenations are notable. The author of the article concludes with the important features in the writer’s views, individual and artful style, first of all, with the symbolization typical for Yu. Lypa which is shown in marine motifs; and with the typology of Ins and Outs.